Important de stiut

Alegerea unui echipament de protecţie nu este o sarcină uşoară, ţinând cont de diversitatea tipurilor de materiale, culori, ţesături şi combinaţii disponibile pe piaţa echipamentelor de protecţie. Cel mai important factor în alegerea unui echipament de lucru potrivit pentru tine este tipul de material folosit. Motivul este unul simplu: materialul din care este realizată îmbrăcămintea influenţează în cea mai mare parte confortul tău dar şi rezistenţa şi aspectul echipamentului după o perioadă de utilizare îndelungată.

Ai la dispoziţie o gamă bogată de ţesături combinate şi ţesături pure, însă cu siguranţă că cele mai populare ţesături utilizate pentru acest tip de echipament sunt bumbacul şi combinaţia de bumbac-poliester în proporţii variate, fie că vorbim de 50-50, fie 80-20, sau cel mai popular care este 65-35.

În acest articol vei afla mai multe informaţii despre avantajele şi dezavantajele bumbacului, ce este ţesătura de tercot şi ce avantaje şi dezavantaje prezintă, astfel că la sfârşitul lecturii vei şti să-ţi alegi materialul potrivit pentru următoarea salopetă de lucru pe care ţi-o vei cumpăra.

Ce este bumbacul?

Bumbacul este o fibră naturală, fiind una din cele mai populare fibre folosite în confecţionarea diverselor tipuri de îmbrăcăminte la nivel mondial. Bumbacul 100 % este uşor, răcoros, confortabil şi cu proprietăţi excelente de absorbţie, fiind o ţesătură respirabilă, uşor de vopsit şi curăţat.

Bumbacul rezistă la temperaturi ridicate însă cu timpul favorizează apariţia cutelor şi intră la apă în urma spălării repetate la temperaturi ridicate. Cu cât materialul din care este confecţionată îmbrăcămintea este mai gros, cu atât scade respirabilitatea bumbacului.

Avantaje

 • Avantajul bumbacului 100% este fineţea materialului – senzaţia tactilă, forma, respirabilitatea, implicit confortul oferit este superior ţesăturii din bumbac combinat cu alt material.
 • Bumbacul este o ţesătură hipoalergenică, fiind materialul ideal pentru persoanele cu alergii sau astm. Fiind hipoalergenic, bumbacul nu irită pielea, este respirabil şi absoarbe umezeala.
 • Un alt avantaj al bumbacului este rezistenţa materialului la uzură îndelungată: îmbrăcămintea din bumbac rezistă mai mult timp decât îmbrăcămintea confecţionată din alte materiale, astfel că perioada de reînnoire a echipamentului este mai lungă.
 • În ceea ce priveşte personalizarea echipamentelor prin transfer termic, cel mai bun material pentru serigrafiere este bumbacul 100% deoarece este mai uşor de imprimat iar vopseaua nu se deteriorează în timp, şi nu apare fenomenul de decolorare a vopselei imprimate (precum în cazul ţesăturii bumbac-fibre sintetice).

Dezavantaje

 • Un dezavantaj al bumbacului 100% este tendinţa de a se uza şi rupe cu uşurinţă, nefiind la fel de rezistent precum ţesătura din poliester. Costul materialului este mai mare decat costul fibrelor sintetice, reprezentand un alt dezavantaj.
 • Un alt dezavantaj al bumbacului este tendinţa de a face cute. Motivul este foarte simplu, in timpul purtării sau atunci când este curăţat, ţesăturile devin distorsionate pentru a face faţă uzului indelungat. Deoarece fibrele de bumbac natural conţin celuloză pură, în timpul utilizării nu revin niciodata la forma iniţială, ducând astfel la apariţia cutelor.
 • De aceea, bumbacul necesită atenţie deosebită în curăţare şi păstrare, pentru a-şi menţine aspectul şi proprietăţile in starea lor originala.
 • Bumbacul 100% în cele mai multe cazuri este un material mai greu şi mai dens, preferat pentru fineţea şi confortul oferit. Totuşi, după spălări repetate, bumbacul tinde către un aspect uzat sau fad, şi fără tratament corespunzator, materialul îşi va schimba forma, îndepărtându-se de forma iniţială.

Acum că ai aflat despre avantajele şi dezavantajele bumbacului 100%, vei afla detalii despre ţesătura din tercot şi motivele pentru care este atât de popular printre utilizatorii de echipamente de lucru.

În multe cazuri, combinarea bumbacului cu alte ţesături au ca rezultat materiale mai rezistente, mai respirabile şi cu un aspect mai deosebit. Combinarea ţesăturii de bumbac cu fibre sintetice precum poliesterul conferă materialului un aspect mai strălucitor, aspect foarte greu de obţinut atunci cand este utilizat bumbac 100%. În continuare vorbim despre poliester şi aportul său în combinaţia cu ţesătura de bumbac.

Ce este poliesterul?

Este un polimer sintetic, compus din carbuni, aer, apa şi produse petroliere. Poliesterul este o ţesătură rezistentă ce păstrează forma iniţială şi nu face cute, însă nu rezistă la temperaturi medii spre ridicate şi este predispusă la topire sau ardere. Firele de poliester au o durată de viaţă ridicată, uzură minimă, nu intră la apă şi reţin excelent vopseaua atunci când se doreşte imprimarea.

 • Avantajele poliesterului sunt elasticitatea materialului, acesta fiind mai elastic decat bumbacul şi implicit mai rezistent la rupere. Costul materialului este mult mai scăzut, fiind vorba de o fibră sintetică, şi nu naturală precum bumbacul.
 • Ca şi dezavantaje, poliesterul nu este respirabil şi are tendinţa de a se lipi de piele de îndată ce corpul începe să transpire. Deasemenea, poliesterul este mai puţin rezistent la abraziune decât bumbacul.

Ce este tercotul?

Tercotul este un material ce combină fibre de bumbac şi poliester în proporţii variate. Amestecul de bumbac şi poliester are un singur scop şi anume de a oferi avantajele ambelor materiale într-o singură ţesătură.

Cea mai populară combinaţie este 65% poliester şi 35% bumbac, iar motivele sunt costul scăzut al materialului şi proprietăţile excelente ale ambelor materiale, rezistenţa la utilizare îndelungată şi paleta de culori disponibile.

Bumbacul este adesea combinat cu alte ţesături pentru a diminua caracteristicile negative, amplificând în acelaşi timp calităţile materialului. Printre avantaje amintim confortul oferit de bumbac cu durabilitatea poliesterului, uşurinţa în spălare, uscare şi călcare (hainele din tercot pot fi călcate cu uşurinţă la temperaturi mai mici decat bumbacul pur).

Avantaje

 • O ţesătură din bumbac şi poliester este versatilă, deoarece reţine avantajele bumbacului (răcoros şi uşor) şi în acelaşi timp păstrează rezistenţa, durabilitatea şi proprietăţile anti-cute ale ţesăturii de poliester. De regulă, tercotul intră la apă intr-un procent mult mai redus decat o ţesătură sau haina din bumbac 100%. Astfel, tercotul este materialul preferat pentru croitori, fiind foarte uşor de găurit şi cusut.
 • Fibrele de poliester din ţesătura de tercot sunt mai durabile şi mai rezistente la substante chimice decat bumbacul, având o durata de viaţă in general mai mare. Dacă sunt integrate împreună cu ţesătura din bumbac, atunci hainele vor dobândi durată de viaţă mai mare decât hainele din bumbac 100%, şi vor fi înlocuite mult mai rar.

Dezavantaje

Combinarea ţesăturii de poliester cu bumbacul reduce confortul şi rezistenţa la temperaturi de lucru ridicate. De aceea, majoritatea preferă îmbrăcăminte din bumbac 100% în detrimentul tercotului, acesta nefiind la fel de răcoros şi respirabil precum bumbacul pur.

 • Un alt dezavantaj este că de cele mai multe ori, o ţesătură din bumbac şi poliester va manifesta nu doar avantajele ambelor materiale, ci şi dezavantajele acestora, în condiţiile de lucru nepotrivite.

Să recapitulăm

Îmbrăcămintea din bumbac:

 • este mai moale, naturală şi foarte respirabilă, cu greutate redusă şi ideală pentru confortul oferit pe parcursul zilei;
 • Bumbacul este deasemenea uşor de întreţinut în general, este hipoalergenic, însă trebuie să fii atent la procesul de spălare şi curăţare deoarece poate intra la apă, şi poate prezenta cute după o perioada mai lungă de utilizare;
 • Bumbacul este ideal pentru climate mai calde, activităţi uzuale, uniforme şi îmbrăcăminte business, îmbrăcăminte casual şi pentru cei cu piele sensibilă.

Îmbrăcămintea din tercot:

 • este rezistentă şi flexibilă, îşi păstrează forma şi culoarea pe o perioadă mai lungă de utilizare, este mai rezistent la uzură şi este antistatic;
 • tercotul este mai puţin predispus la apariţia cutelor sau micşorarea materialului (după spălări repetate);
 • cel mai mare dezavantaj este respirabilitatea scăzută, şi de aceea este ideal pentru medii de lucru răcoroase;
 • tercotul este cea mai bună alegere în activităţi cu contact fizic moderat, pentru uz îndelungat şi chiar la îmbrăcămintea casual.

Nu te poţi decide între bumbac 100% şi tercot? Sfatul nostru este să iei în considerare mediul de lucru sau preferinţele personale pentru confort:

 1. Dacă lucrezi intr-un mediu interior şi utilizezi maşinării, atunci rezistenţa la rupere a tercotului 65%-35% constituie un mare avantaj.
 2. Dacă lucrezi într-un mediu exterior, în special in condiţii de temperaturi ridicate, atunci bumbacul 100% este soluţia cea mai bună.

Aşadar, dacă te-am făcut curios în ce priveşte îmbrăcămintea de protecţie, te invităm să descoperi gama de echipamente de protecţie pe care ţi-o punem la dispoziţie în magazinul nostru online, şi vei găsi îmbrăcăminte de lucru din tercot, bumbac şi o varietate de alte materiale pentru aplicaţii speciale şi pentru orice anotimp.